בניה ירוקה- חובה או זכות?

בניה ירוקה

במדינת ישראל ובמדינות מערביות רבות השיח סביב בניה ירוקה הולך ומתגבר, וברור לכל כי מדובר אך בעניין של זמן עד שעקרונות השיטה ידחקו הצידה את שיטות הבניה המסורתיות, לטובת בניה ירוקה המספקת יתרונות סביבתיים וכלכליים כאחד.

החוק בישראל אינו מחייב קבלנים ויזמים לעבוד בשיטות בניה ירוקה, אולם בהחלט מתגמל על כך. בשיתוף המשרד לאיכות הסביבה ומכון התקנים הישראלי קבע תקן מחמיר למבנים ב בניה ירוקה, המפרט על פי פרקים, נושאים ותתי נושאים את הדרישות המוקפדות שיביאו לקבלת התקן הנכסף.

אין ספק כי קבלן הנדרש לעבודת בניה ירוקה ישקיע יותר זמן, משאבים וכסף בתהליך הבניה, לרבות ההליכים הבירוקרטיים וקבלת האישורים. מאחר ואין מדובר בחובה חוקית, נשאלת השאלה מדוע על היזם או הקבלן לעשות כן.

התשובה לבניה הירוקה נמצאת במישורים רבים, ערכיים ויישומיים כאחד.

בניה ירוקהבניה ירוקה היא עיקרון מנחה אשר אינו מכוון למבנה בודד. את מלוא העוצמה של יתרונות הבניה הירוקה נראה כחברה וקהילה כאשר רחובות, שכונות, ערים ומדינות ייבנו בשיטה זו, ויספקו סביבה אקולוגית, נקיה ובריאה יותר לדורות. בניה ירוקה היא חיבור לערכים וראיית העתיד.

לצד כל אלו, עבודתו הקשה של הקבלן והשקעתו העצומה של היזם, אינן מסתפקות באמירות ערכיות אודות התרומה לסביבה וזקוקות לתמריץ כלכלי. האם ההשקעה הנדרשת בבניה ירוקה תצדיק את מחירה? האם מחירי הדירות במבנה יחזירו את ההשקעה?

בניה ירוקה היא בניה המספקת תמורה כלכלית ארוכת טווח. למרות המחויבויות הרבות של הקבלן בבניה ירוקה, לא ניתן לקבוע באופן ברור כי מדובר בשיטת בניה יקרה יותר. אמנם הקבלן פועל על פי עקרונות והנחיות יעודים במטרה לקבל את האישור הנכסף למבנה הנבנה על פי תקן בניה ירוקה, אלא שעקרונותיה של הבניה עצמה מולידים לא מעט אלמנטים של חיסכון כלכלי.

מחזור- בניה ירוקה מעודדת הליכי מחזור: שימוש בחומרי בניה ממוחזרים או כאלה הניתנים למחזור. קיימים כיום לא מעט חומרי בניה, לוחות ותשתיות העשויים מחומרים ממוחזרים ו/או חומרים הניתנים למחזור, מה שבהכרח מביא להפחתת עלויות.

תאורה טבעית– יצירת תאורה טבעית באמצעות מערכות אדריכלות אור מתקדמות ותכנון פתחי תאורה וחלונות, המחליפה את הצורך בשימוש בחשמל ומשאבים מתועשים ויקרים.

בידוד תרמי- בניה ירוקה עושה שימוש בחומרים ובלוחות המספקים בידוד תרמי מעולה, ויוצרים מבנים בטמפרטורת חדר וחלל נעימה, החוסכים במשאבים מתועשים לצרכי חימום או קירור למשך מרבית ימות השנה.

פסולת- בחירה בשיטות עבודה הממעטות ביצירת פסולת בניה מזהמת. אחת העלויות הכבדות של תעשיית הבניה היא שיטות ומערכות פינוי הפסולת, לרבות השלכה מגובה, מכולות, שינוע והעברה לאתרי פסולת מורשים. אתר בניה הממעט ביצירת זיהום ופסולת סביבתית תורם הן לסביבה והן לחיסכון בעלויות הבניה.

על פי עקרונות אלו ניתן להבחין בשני דברים בולטים:

  • ישנם לא מעט מקומות בהם שיטות הבניה הירוקה חוסכת במישרין לקבלן בעלויות הבניה.
  • במקומות בהם הקבלן נדרש להשקעה נוספת לצורך קבלת התקן (דוגמת התקנת מערכות תאורה טבעית, מחזור מים וכדומה), נולד ערך מוסף כלכלי בולט הפועל לטובת הדירים בשימוש השוטף, מה שמאפשר את גילום העלויות במחיר הדירה.

חברת דנפל מובילה את שוק הבניה הירוקה באמצעות פיתוח מערכות אדריכלות אור מתקדמות ומרהיבות, ומהווה זרוע ביצועית בעבור ארגונים, מוסדות ופרטיים בישראל ובעולם כולו.

דנפל מביאה כארבעים שנות ניסיון במחקר, פיתוח וייצור של מערכות תאורה טבעית למבנים תעשייתיים, ארגוניים, מסחריים ומבנים לצרכי נופש או מגורים.

החיבור של דנפל לעולם בניה ירוקה מביא ליצירת סביבה אקולוגית מיטיבה במראה חדשני ומרהיב.