![בניה ירוקה](https://www.danpal.co.il/wp-content/uploads/2018/04/בניה-ירוקה-1.jpg)
מאבקים פוליטיים וכלכלות של מדינות ניזונים כתוצאה ממשבר האנרגיה העולמי וצמצום של משאבי האנרגיה המתועשת דוגמת מאגרי הנפט האוזלים מן העולם. מחירו של הנפט שהיווה בעבר את מקור האנרגיה העיקרי בעולם הולך ומאמיר הן מהשפעות כלכליות ושיקולי ביקוש והיצע והן משיקולים פוליטיים הנובעים משליטת מדינות ערב במרבית מאגרי הנפט בעולם. חיפוש מקורות אנרגיה חלופיים דוגמת גז אמנם נותנים מענה חלקי, אך מוגבל באותה צורה וללא פתרונות אנרגיה זמינים וחלופיים משבר האנרגיה העולמי אינו צפוי להיפתר.
בניה ירוקה היא התשובה של מדינות רבות בעולם לצמצום משמעותי בצריכת האנרגיה המתועשת ההולכת ומתכלה, כמו גם הפחתה של הזיהום הסביבתי שיוצרת תעשיית הבניה בעולם. בניה ירוקה נשענת על עקרונות של חיסכון באנרגיה מתועשת והעדפה של אנרגיה טבעית, מחזור חומרים, מחזור מים והתקנת מערכות לחיסכון במים ותהליכי עבודה המונעים זיהום אוויר וסביבה.
בניה ירוקה מספקת מענה בשני מישורים:
- חיסכון אנרגטי והפחתת הזיהום הנגרם כתוצאה מתהליך הבניה.
- יצירת מבנים בעלי יעילות אנרגטית גבוהה, חסכוניים לשימוש ואינם פולטים רעלנים ותוצרי זיהום.
אחד האלמנטים המובילים את תחום בניה ירוקה ומתאפיינים ביעילות אנרגטית גבוהה למבנים הוא יצירת תאורה טבעית. תאורה טבעית נוצרת בזכות תכנון מוקדם של המבנה, מיקום וגודל החלונות ושילוב של אלמנטים ומערכות אדריכלות אור ותאורה טבעית דוגמת מערכות זיגוג מודולאריות, קירות מסך, מעטפת מבנים, פתחי תאורה וסקיילייטים, שילוב של מערכות הצללה וכדומה.
בזכות יצירה של תאורה טבעית שופעת בחלל המבנה השימוש באנרגיה תעשייתית לצרכי תאורה פוחת באופן משמעותי. היבט זה בולט בעיקר במבנים ארגוניים ומסחריים המאופיינים בתנועה ופעילות לאורך מרבית שעות היום ובעלי חללים רבים וגדולים הזקוקים לתאורה.
בניה ירוקה באמצעות תאורה טבעית מספקת הן יעילות אנרגטית ותרומה לקיום סביבה אקולוגית נקיה וירוקה יותר והן לחיסכון כלכלי בפועל באחזקת המבנה.
אלמנט נוסף הנולד כתוצאה ממערכות בניה ירוקה ותאורה טבעית הוא אלמנט הבידוד. מערכות תאורה טבעית מתאפשרות בזכות לוחות ייחודיים העשויים מפולימרים שונים ונקראים לוחות פוליקרבונט. לצד יכולתם המופלאה להעביר אור טבעי בעוצמות משתנות לבחירה, לוחות פוליקרבונט גם מספקים בידוד תרמי מעולה. למעשה הבידוד מאפשר להותיר את תנאי מזג האוויר במלוא עוצמתם: חום קופח או קור עז, מחוץ לכותלי המבנה, ויוצר מבנים מאווררים ונעימים לשהייה בכל עונות השנה.
בזכות הבידוד התרמי המבנה הופך למבנה חסכוני ומוסיף ליעילות האנרגטית שלו בשל צמצום משמעותי של השימוש במזגנים, תנורים או מוצרים זוללי חשמל אחרים לצרכי חימום או קירור החלל.
בניה ירוקה היא בעלת השפעה חיובית על השוהים במבנה, תוך דגש על פתרונות תאורה טבעית. מחקרים רבים בישראל ובעולם מצאו שחשיפה ממושכת לאור השמש משפיעה לחיוב על מצב הרוח, התקשורת והתפוקות וההישגים של עובדים בארגונים. מסיבה זו ניתן לראות ממרחקים מבנים ממותגים מעולם ההייטק, התעשייה והמסחר, הזוהרים ומנצנצים אל מול אור השמש, במראה יוקרתי, הנולד כתוצאה ממעטפת המבנה בלוחות פוליקרבונט תלויים המספקים תאורה טבעית ומראה מרהיב גם יחד.
עקרונותיה של בניה ירוקה נכתבו ופורטו בתקן מחמיר שנולד בשיתוף פעולה בן מכון התקנים הישראלי למשרד לאיכות הסביבה, וזוכה לעדכונים ובחינה מחודשת מעת לעת, בהתאם לצרכי הסביבה כמו גם תוך ראיית הקדמה הטכנולוגית והפתרונות שהיא מציעה. בעולם המערבי כולו קיימת הכלה ועידוד שמספקות ממשלות לקבלנים ויזמים שבונים בבניה ירוקה, לטובת הסביבה כולה.
חברת דנפל מובילה את שוק אדריכלות האור באמצעות פתרונות בניה ירוקה מתחום התאורה הטבעית ומספקת פתרונות ומערכות איכותיות ומרהיבות לעין למוסדות ופרטיים בישראל ובעולם, מזה ארבעה עשורים.