
המונח בניה קלה נשמע לרבים כמו תצורת בניה מהירה ולא איכותית בעוד שבניה ירוקה יוצרת את הרושם של טרנד חולף הפונה בעיקר למשוגעים לדבר. למעשה, מדובר בשתי תצורות בניה מתקדמות אשר נושקות זו לזו בעקרונותיהן, יוצרות מבנים איכותיים ועמידים, משפיעות השפעה ניכרת על עלויות התחזוקה של המבנה, אולם אינן זהות בעיקרון ובאופן היישום שלהן.
מהי בניה קלה?
בניה קלה נשענת על עיקרון מהירות הבניה, לצד החיסכון בעבודה באתר בניה רועש, מזהם ומלכלך ובעלויות עבודה עם כלים כבדים, תהליכי בניה ארוכים ועלויות פינוי פסולת. בינוי תחת בניה קלה מתבצע באמצעות תהליכי ייצור וחיתוך בלייזר של לוחות המהווים את תשתית המבנה, והתקנתם במקום במהירות וללא ייצור פסולת ולכלוך.
הבניה מתבצעת בצורה מהירה באמצעות התקנה על גבי תשתית שמונחת מראש (לרוב משטחי בטון מוחלקים) ויכולה להתבצע תוך ימים אחדים בלבד.
מבנים בבניה קלה מספקים עמידות ארוכת שנים, בידוד תרמי ואקוסטי ואיטום מעולה.
מהי בניה ירוקה?
הבניה הירוקה עושה שימוש בעקרונות ושיטות יישום מתחום הבניה הקלה, אולם למעשה רחבה ממנה ומתפרשת על פני אלמנטים רבים.
בניה ירוקה נשענת על עקרונות ניצול אנרגיות טבעיות והעדפתן על פני אנרגיות מתועשות, מתכלות ויקרות וכן על פגיעה מועטה ככל הניתן בסביבה. שיטות הבניה הירוקה מהוות כלי בעבור קבלני בניה ירוקה, אולם מדובר בכלי הנותן מענה לאלמנטים אחדים ולא לכל תורת הבניה הירוקה.
בניה ירוקה מתייחסת גם לקרקע, סביבה ואקולוגיה, חומרי בניה, מחזור, תאורה טבעית, חיסכון במים ויעילות אנרגטית, אשר כל אלו אינם בהכרח מלווים את הבניה הקלה.
מהי בניה מודולארית?
בניה מודולארית היא למעשה בניה קלה, ושואבת את שמה משיטת ההרכבה המאפיינת את הבניה. שלד המבנה מוקם מאלומיניום יצוק ואיכותי על גבי תשתית בטון, והמבנה כולו מגיע בלוחות וקורות חתוכים מחומרים שונים (גבס, פוליקרבונט) ומורכב במקום.
האם בניה קלה היא בהכרח בניה ירוקה?
בניה קלה תורמת לא מעט לסביבה ולתעשיית הבניה הירוקה, אולם אינה עומדת בכל האלמנטים הנדרשים לקבלת תקן בניה ירוקה באופן רשמי. הימנעות מזיהום אוויר ופסולת סביבתית המאפיינים את הבניה הקלה מהווים פרק חשוב בבניה הירוקה אולם אינם מסכמים את הספר כולו.
האם ניתן לשלב במבנים מסורתיים עקרונות מתחום הבניה הירוקה?
בניה ירוקה מתחלקת לפרקים על פי נושאים ותתי נושאים. מבנים שנבנו בעבר בבניה המסורתית לא יוכלו לזכות בתקן בניה ירוקה באמצעות שיפוץ ושיפור מערכות המבנה, אולם יכולים בהחלט לזכות ביתרונות הרבים ובניהם יעילות אנרגטית המושגים באמצעות תאורה טבעית, חיסכון במים, מערכות להפקת חשמל סולארי ואחרות.
האם בניה ירוקה יוצרת מבנים חסכוניים לתחזוקה?
בניה ירוקה בהכרח יוצרת מבנים חסכוניים למחיה ולתחזוקה, ומסיבה זו מאפיינת במיוחד מבנים גדולים, תעשייתיים ומסחריים, הנחשבים כמבנים זוללי אנרגיה. באמצעות מערכות תאורה טבעית המנצלות את אור השמש לתאורת החלל הפנימי של המבנה, ובאמצעות מערכות בידוד טבעי החוסכות בצרכי הקירור והחימום המתועשים למבנה, נולדים מבנים חסכוניים בעלי יעילות אנרגטית.
חברת דנפל מובילה את תחום הבניה הירוקה למעלה מארבעים שנים, וזאת בזכות פיתוח מערכות ופתרונות מרהיבים לעין בתחום אדריכלות האור. שנות המחקר הארוכות והפיתוח המתקדם שמביאה דנפל, הופך אותה לפורצת דרך בתחום פתרונות התאורה הטבעית למבנים, והחברה המובילה בישראל בפיתוח, ייצור והתקנת מערכות אדריכלות אור ותאורה טבעית בכל סוגי המבנים. דנפל אינה מספקת מוצרי מדף כי אם מלווה בייעוץ מקצועי, הכוונה והתאמה אישית של מערכות תאורה טבעית והצללה לכל מבנה על פי צרכיו.